Bijklussen

Verenigingswerk, diensten van burger aan burger, deeleconomie

Wat is het?

Wie in zijn vrije tijd tegen betaling klusjes doet, mag tot 6.000 euro per kalenderjaar bijverdienen zonder er belastingen of sociale bijdragen op te hoeven betalen. Het moet gaan om verenigingswerk, diensten van burger aan burger of activiteiten in de deeleconomie. De inkomsten uit verenigingswerk en uit diensten aan burgers mogen samen niet meer dan 500 euro per maand bedragen. Voor activiteiten die met sport te maken hebben, ligt de limiet op 1.000 euro per maand. De jaarlimiet blijft wel dezelfde. Alle bedragen worden jaarlijks geïndexeerd.

Je mag verenigingswerk doen en diensten van burger aan burger leveren als:

  • werknemer die minstens 4/5 werkt,
  • zelfstandige in hoofdberoep, en
  • gepensioneerde.

De deeleconomie staat open voor iedereen.

Hoe regel je het?

Vanaf 15 juli 2018 moeten klussen tegen betaling aangegeven worden. Als een vereniging een beroep doet op iemand die in zijn vrije tijd een betaalde taak komt uitvoeren, moet de vereniging aangifte doen via de nieuwe onlinedienst Bijklussen. Als jij in je vrije tijd een klus opknapt voor een andere burger, doe je zelf de aangifte. Deeleconomieplatformen communiceren je inkomsten zelf aan de overheid.

De onlinedienst die je nodig hebt om de aangifte te doen, vind je ook op deze website. Kies de activiteit die je wilt aangeven. Je vindt hieronder per activiteit de praktische informatie en begeleiding bij je aangifte.

Voorbeeldcontract

Vertegenwoordig je een vereniging of openbaar bestuur? Dan kan je gebruik maken van dit voorbeeldcontract voor verenigingswerk(.docx-Nieuwe venster).

Wat beschouwen we als bijklussen?

Card image cap

Verenigingswerk

Betaalde diensten voor socioculturele verenigingen en openbare besturen. De diensten mogen niet professioneel zijn: het gaat bijvoorbeeld om gidsen, sporttraining geven of begeleiding van schooluitstappen. Je wordt als een vereniging beschouwd zodra je met twee of meer mensen samen iets organiseert (denk aan oudercomités, buurtcomités enzovoort).

Begeleiding bij aangiften verenigingswerk

Card image cap

Diensten van burger aan burger

Occasionele, betaalde diensten van een privépersoon aan een andere privépersoon. De diensten zijn niet professioneel en behoren niet tot de deeleconomie. Het gaat bijvoorbeeld om het gras maaien, kleine onderhoudswerken aan de woning doen, bijles geven bij de opdrachtgever thuis enzovoort.

Begeleiding bij aangiften diensten van burger aan burger

Card image cap

Deeleconomie

Diensten die je levert voor een erkend deeleconomieplatform. Ze worden als bijklussen beschouwd zolang je niet meer dan 6.000 euro op een jaar (jaarlijks geïndexeerd bedrag) verdient voor al je nevenactiviteiten (voor verenigingen, andere burgers en deeleconomie) samen.

Meer over deeleconomie

naar boven